280.000 forint visszatérítés jár azoknak a nyugdíjasoknak akik… December 31-ig! Nem érdemes az utolsó pillanatig várni!

Uncategorized Admin Saturday 20th April 2024

20 százalék szja-visszatérítés jár azoknak, akik nyugdíj-előtakarékossági számlával (NYESZ), nyugdíjbiztosítással vagy önkéntes nyugdíjpénztárral takarítanak meg. Az adóvisszatérítés maximális összege 280.000 forint, ha legalább kétféle nyugdíj-előtakarékosságod van.

A 2023-as évre vonatkozó adójóváírást akkor veheted igénybe, ha legkésőbb december 31-ig megérkeznek a befizetéseid. Hány forintot jelent a 20% adókedvezmény? A 20 százalékos adókedvezményt a január 1-től december 31-ig tartó éves befizetéseid alapján számolják ki, azaz az adóvisszatérítés érdekében neked is tenned kell:

A nyugdíj-megtakarításodban kell pénzt elhelyezned. Az adókedvezménynek azonban felső korlátja is van, ami megtakarítási típusonként eltér. Magyarországon jelenleg három olyan nyugdíj-megtakarítás van, aminél az szja-törvény adójóváírást garantál:nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), nyugdíjbiztosítás, önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP). A három nyugdíj-megtakarítást külön cikkben is összehasonlítottuk: Az adóvisszatérítés felső korlátja az alábbiak szerint alakul:

Mint az látható, a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) esetében 100.000, a nyugdíjbiztosításnál 130.000, az önkéntes nyugdíjpénztárnál 150.000 forint adójóváírás vehető igénybe minden évben. Egyszerre akár többféle nyugdíj-megtakarításod is lehet, ilyenkor az éves limit is magasabb.

Ezeket összeadva 380.000 forint jönne ki, ám a törvény szerint kettő vagy több nyugdíj-előtakarékosság esetén legfeljebb csak 280.000 forint szja-visszatérítés vehető igénybe. Külön odaírtuk azt is, hogy a maximális összegekhez mekkora befizetésre lenne szükség. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy kötelező ekkora összeget befizetni, lehet kevesebbet is.

Szemléltetésképp mutatunk néhány havi és éves megtakarítási összeget, és hogy mekkora adóvisszatérítés járna utánuk: Mint az látható, a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) esetében 100.000, a nyugdíjbiztosításnál 130.000, az önkéntes nyugdíjpénztárnál 150.000 forint adójóváírás vehető igénybe minden évben. Egyszerre akár többféle nyugdíj-megtakarításod is lehet, ilyenkor az éves limit is magasabb. Ezeket összeadva 380.000 forint jönne ki, ám a törvény szerint kettő vagy több nyugdíj-előtakarékosság esetén legfeljebb csak 280.000 forint szja-visszatérítés vehető igénybe. Külön odaírtuk azt is, hogy a maximális összegekhez mekkora befizetésre lenne szükség.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy kötelező ekkora összeget befizetni, lehet kevesebbet is. Szemléltetésképp mutatunk néhány havi és éves megtakarítási összeget, és hogy mekkora adóvisszatérítés járna utánuk: Például 360.000 forintnyi befizetésnél – ami havi 30.000 forintnak felel meg – 72.000 forint adójóváírás járna egy évre. Egész évre visszamenőleg befizetheted: Ha te csak most, év végén indítasz nyugdíj-megtakarítást, akkor is csak azt nézik, hogy december 31-ig mennyi befizetésed érkezett, nincs tehát időarányosítás a visszaigényelhető összegnél. A rendszeres befizetéseket az önkéntes nyugdíjpénztárak tagdíjnak, a nyugdíjbiztosítások biztosítási díjnak hívják.

Mikor belépsz egy nyugdíjpénztárba vagy leszerződsz egy biztosítóval, akkor vállalod, hogy ezt az összeget rendszeresen fizetni fogod (természetesen lehet később csökkenteni). Ha az adóvisszatérítés maximalizálása a cél, akkor az első befizetésed kiemelkedően nagy lesz így év végén, ám érthető, ha minden hónapban nem tudsz több százezer forintot befizetni.
Ez sem jelent problémát:

a rendszeres összeg attól még lehet alacsonyabb, például havi 10-20-30 ezer forint, de ezt bármikor kipótolhatod egy nagyobb összeggel – például ha céges bónuszod érkezik, vagy ha épp az adójóváírást szeretnéd maximalizálni. Ezt eseti befizetésnek hívják. NYESZ-nél nem kell rendszeres befizetést vállalni, mivel az egy értékpapírszámla, amire azt vásárolsz, amit csak szeretnél, vagy amit a törvény megenged; teljes rugalmasságot biztosít ilyen téren.

Ennél azt is megteheted, hogy pár évig nem fizeted, ennek azonban a megtakarításod is kárát látná. Mit kell tenned az adóvisszatérítés érvényesítéséhez? A 20 százalékos adóvisszatérítés az alábbi lépésekkel kerülhet hozzád: ha még nem indítottál nyugdíj-megtakarítást, keresned kell egy hozzád illőt, és le kell szerződnöd az adott szolgáltatóval még 2023-ban, be kell fizetned az ez évi megtakarítást, amit jóvá is kell írniuk 2023. december 31-ig,2024 májusában az szja-bevallásban pár perc alatt vissza tudod igényelni a 2023-as év befizetéseinek 20 százalékát (a megjelölt limitig), sokszor a NAV automatikusan ki is tölti helyetted az adóbevallás vonatkozó részét, 2024 nyarán a NAV kiutalja az adóvisszatérítést a nyugdíjszámládra, amit itt be tudsz fektetni, és nyugdíjasként veheted ki. Kattintasd IDE és töltsd ki a nyugdíjbiztosítást!

Link: https://tudastar.money.hu/hir/20231122/280-000-forint-ado-visszateritestol-eshetsz-el-ha-nem-lepsz-december-31-ig/

Nem érdemes az utolsó pillanatig várni. Ne feledd: ha 2023. december 31-ig nem lesz befizetetett, jóváírt nyugdíj-megtakarításod, akkor a 2023-ra vonatkozó adóvisszatérítésről végleg lemaradsz. A december 31-e azonban inkább egy elméleti határidő, mivel az ünnepek miatt a szolgáltatóknál az átfutási idő meghosszabbodik – pláne, hogy sokan indítanak ilyenkor nyugdíj-megtakarítást.

Ez azt jelenti, hogy több időbe telik, mire alá tudod írni a szerződést, így az a biztos, ha legkésőbb december első-második hetéig elindítod a hozzád illő nyugdíj-megtakarítást, és minél előbb befizeted a kívánt összeget, hiszen ennek jóváírása, lekönyvelése is igénybe vehet néhány munkanapot.

Forrás

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *