FIGYELEM!!! Életveszélyes lehet egy népszerű fájdalomcsillapító!

Uncategorized Admin Sunday 14th July 2024

Ha az aszpirin szedése után furcsa légúti tüneteket vagy bőrreakciókat tapasztalsz, nagy valószínűséggel te is érzékeny vagy rá.

Az aszpirin népszerű megoldás fejfájás és enyhébb fájdalmak esetén, de az orvosok gyakran ajánlják szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, valamint a stroke kockázatának csökkentésére is. Bár a legtöbb ember jól tolerálja az aszpirint, egyeseknél nemkívánatos tünetek jelentkezhetnek szedése után.

Ezt az aszpirinérzékenységnek nevezett állapotot aszpirinszerű gyógyszerek, például nem szteroid alapú gyulladáscsökkentők, továbbá ibuprofén- és naproxentartalmú szerek is kiválhatják. Cikkünkből megtudhatod, hogy milyen tünetek kísérhetik, és mit lehet ellene tenni.

Ilyen tüneteket okozhat az aszpirinérzékenység
Az aszpirinérzékenységnek három jellemző formája ismert. Az első az úgynevezett „aszpirin által súlyosbított légúti betegség”, amely visszatérő asztmával, krónikus arcüreggyulladással, orrpolipok megjelenésével, valamint az aszpirinre és más nem szteroid alapú gyulladáscsökkentő szerekre adott légúti reakciókkal járhat.

kapcsolódóNem csak azért dugulhat be az orrod, mert náthás vagy: ez állhat a háttérben
NEM CSAK AZÉRT DUGULHAT BE AZ ORROD, MERT NÁTHÁS VAGY: EZ ÁLLHAT A HÁTTÉRBEN
Az orrdugulás igen gyakori panasz, de tévednénk, ha azt gondolnánk, hogy minden esetben a nátha jele.

TOVÁBB OLVASOM
AZ ÉRZÉKENYSÉGET OKOZÓ GYÓGYSZEREK BEVÉTELE UTÁN A LÉGÚTI TÜNETEK DRÁMAIN SÚLYOSBODHATNAK.

Az állapot aszpirindeszenzitizációs eljárással kezelhető (ami azt jelenti, hogy a betegnek orvosi felügyelet mellett nagyon alacsony dózisban aszpirint adagolnak, majd az adagot fokozatosan növelik).

Az aszpirinérzékenység egyes formái visszafordíthatók

A kezelés lehetővé teszi az érintettek számára, hogy tolerálják az aszpirint, és javítja az asztma, illetve a krónikus arcüreggyulladás lefolyását, de kezdetben súlyos légúti reakciókat vonhat maga után.

Az aszpirinérzékenység második formája a mögöttes bőrbetegségeket érinti. A krónikus csalánkiütésben szenvedők állapota például fellángolhat az aszpirin bevétele után, illetve fokozódhat a bőr duzzanata is.

Az egyik jellemző tünet a viszkető csalánkiütések megjelenése.

Ilyen esetben a deszenzitizációs kezelés nem segít, ezért az orvosok

A PANASZOKAT OKOZÓ GYÓGYSZEREKTŐL VALÓ TELJES TARTÓZKODÁST JAVASOLJÁK.

Életveszélyes is lehet
A harmadik formánál légúti vagy bőrbetegségek nélkül is csalánkiütés, viszketés és/vagy duzzanat jelentkezhet. Ennek során ritkább esetben akár életveszélyes allergiás reakció, úgynevezett anafilaxiás sokk is felléphet, amely csalánkiütéssel, légzési nehézségekkel, torokszorító érzéssel és szédüléssel járhat.

AZ ANAFILAXIA AZONNALI ORVOSI ELLÁTÁST IGÉNYEL.

Azoknál viszont, akiknél a tünetek megállnak a viszketésnél vagy a csalánkiütésnél, az idő múlásával mindenféle beavatkozás nélkül is megszűnhet az aszpirinnel szembeni érzékenység.

Egyik pozitív „mellékhatása”, hogy csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

A szakemberek mindenesetre azt ajánlják, hogy ha valamilyen szokatlan panaszt tapasztalsz az aszpirin szedésekor, ne kockáztass vele, és fordulj orvoshoz.

Nem árt tudni, hogy nemcsak a gyógyszerek, hanem egyes tápálékkiegészítők is okozhatnak mellékhatásokat. Alábbi cikkünkben erre mutatunk be egy szemléletes példát.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *