Ma reggel vásároltam 1kg csirkemellet az egyik nagy bevásárlóban…Elképesztő…Ezt nézd meg!

Találkoztál már olyan helyzettel, amikor a csirkemell sütés közben szétesik? Egy édesanya személyesen tapasztalta ezt az ijesztő jelenséget. Amit 21-én megosztott egy fotót erről a furcsa csirkemellről, ami kíváncsiságot és aggodalmat keltett.

Elmagyarázta, hogy a csirkemellet egy olcsó szupermarketben, az Aldiban vásárolta. Nem győzött azon tűnődni, vajon hamis hús-e. Viccelődött, hogy azóta nem főzött csirkeszeletet.

A fotó sokféle kommentárt kapott, az összeesküvés-elméletektől a laboratóriumban termesztett húsról szóló szóbeszédig. Az egyik elmélet szerint ez a furcsa csirkemell a madárinfluenza és az erőforrás-válságok leküzdésére kifejlesztett új laboratóriumi tenyésztési módszerek eredménye. Egy másik személy egyszerűen kijelentette: “Ez hamis, többé nem veszem meg.”

A valóság azonban egészen más. Az úgynevezett “fa mell” vagy “spagettihús” jelenséget a baromfiipar okozza. A haszonszerzés céljából végzett állatok tenyésztése oda vezetett, hogy a gazdaságok növekedési hormonokat használnak abnormálisan nagy csirkemellek előállítására. Ez a gyakorlat rendellenes állagok kialakulásához vezet a csirkehúsban.

Egy egyetemi mezőgazdasági és élelmiszertudományi professzora megerősíti, hogy ezek a rendellenességek a gyorsan növekvő madarakhoz kapcsolódnak.

Az évek során a csirkemell átlagos súlya jelentősen megnőtt. 1925-ben 112 nap kellett ahhoz, hogy egy csirke átlagosan 2,5 kg-os súlyt érjen el. Ma már csak 47 nap kell ahhoz, hogy egy fióka elérje az 5,03 kg-ot.

Ez a gyors növekedés közvetlen válasz a csirketermékek iránti növekvő keresletre, különösen az olyan olcsó termékek iránt, mint a csirke rögök, szárnyak és szendvicsek. Dr. Michael Lilburn, az Ohio Állami Egyetem Baromfikutató Központjának professzora elmagyarázza, hogy a fogyasztói kereslet alkalmazkodásra készteti az ipart. A lakosság többsége az árat helyezi előtérbe, mint annak megértését, honnan származik az élelmiszer.
Tehát amikor legközelebb egy rejtélyes csirkemellel találkozik, ne feledje, hogy ez nem egy hamisított húsélmény vagy egy laborban termesztett furcsaság.

Ez annak az eredménye, hogy a húsipar igyekszik kielégíteni növekvő csirke iránti vágyunkat. Továbbra is tegyünk fel fontos kérdéseket, és követeljük meg az átláthatóságot, hogy megalapozott döntéseket hozhassunk az elfogyasztott ételekkel kapcsolatban.

Forrás