Meghalt Győző

Mély fájdalommal, és megtört szívvel tudatjuk: elhunyt Mihályi Győző.

A magyar színházi élet egyik kiemelkedő alakja, Mihályi Győző, a József Attila Színház közleménye szerint hetvenéves korában elhunyt. Az országosan elismert Jászai Mari-díjas színművész, aki több mint húsz évig volt a József Attila Színház oszlopos tagja, hétfő este halt meg hirtelen, előjelek nélkül.

Mihályi élete során számos elismerést és kitüntetést kapott, beleértve a 2007-es Érdemes Művész címet és a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.

A művész 1954. augusztus 19-én született Tiszanánán, és 1976-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.

Pályafutása során számos színházi társulat tagja volt, többek között a kaposvári Csiky Gergely Színház, a kecskeméti Katona József Színház, valamint a miskolci Nemzeti Színház is helyet adott tehetségének.
1991-től a József Attila Színház tagjaként folytatta karrierjét, majd visszatért a Nemzeti Színházba és később a Pesti Magyar Színházban is fellépett.

Hosszú éveken keresztül a Színházi Dolgozók Szakszervezetének alelnöke, majd elnöke volt, hozzájárulva a színházi élet fejlődéséhez.

Halála előtt nem sokkal még aktívan dolgozott, legutóbb a Székesfehérvári Királyi Napokon narrátorként szerepelt.

Egy, a koronazas.hu-nak adott interjúban lelkesedéssel beszélt a szertartásjátékokban való részvételéről és a magyar történelem iránti elkötelezettségéről.

Nyilatkozatában hangsúlyozta, milyen fontos számára, hogy a magyar történelem gazdag örökségét megőrizze és továbbadja a jövő nemzedékeinek.

Mihályi Győző halála nagy veszteség a magyar színházi élet számára, hiszen egy olyan művészt veszítettünk el, aki nemcsak tehetségével, hanem elkötelezettségével és lelkesedésével is gazdagította a színpad világát.

Életútja példaértékű, hiszen megmutatta, hogyan lehet hivatásunk iránti szeretettel és kitartással hosszú éveken át maradandót alkotni.

Művészetét és szellemiségét továbbra is őrzi a magyar színházi közösség, emléke pedig élni fog mindazok szívében, akik ismerték és szerették.

Forrás