FELEJTSE EL, HOGY A POSTÁS HOZZA A NYUGDÍJAT! Jön a változás!

Uncategorized Admin Sunday 14th July 2024

Már tavaly is felröppent, hogy, Jön a kötelező bankszámla, amivel elsősorban a nyugdíjasokat célozzák. Havi 1000 forint egy magyar nyugdíjasnak mekkora teher?

Gyakorlatilag minden nagyobb magyar banknak be kell vezetnie az úgynevezett alapszámlát. Az ötlet nem újdonság, a bankok már kínáltak ehhez hasonló konstrukciókat, de most itt a kormány verziója, ami kötelezővé teszi.

Az alapszámla lényege az, hogy csak alapszolgáltatásokat nyújt, és cserébe olcsónak kell lennie, hogy azok is igénybe vegyék a banki szolgáltatások, akik eddig ódzkodtak tőle. Ilyen célcsoportnak számítanak azok a nyugdíjasok, akiknek a postás viszi a nyugdíjat, és a pénzük kezelésére vesznek igénybe bankot, megspórolva az ezzel járó költségeket.

A rendelet alapján az alapszámla főbb jellemzői ezek lesznek:

Minden hitelintézetnek nyújtania kell ilyet.– Az alapszámlához nem kapcsolható hitelkeret.– A számlának csak egy tulajdonosa lehet.– A számlavezetési 2023 július 1.-től maximum 1000 forint lehet.

A havidíjért cserébe:

az adott hónapban magyarországi ATM-ből két készpénzfelvételt hajthat végre, melynek együttes összege nem haladja meg a 150.000 Ft-ot vagy az intézmény saját bankfiókjából vehet fel készpénzt maximum egyszeri 50.000 Ft értékben;
valamint a rendszeres utalásokon felül papír alapon vagy elektronikusan legfeljebb havi 4 átutalást bonyolíthat le. Az összes utalás összege nem lehet több mint 100.000 Ft.
A számlán bonyolított fizetési műveletek száma – a napi biztonsági limitet kivéve – sem korlátozható, azonban azok díját a szolgáltatók a szokásos árképzési gyakorlatuk alapján határozzák meg. A pénzügyi szolgáltató ugyanakkor nem számíthat fel díjat a forintban történő bankkártyás fizetés, az alapszámlára forintban történő készpénzbefizetés, valamint a számlára érkező beszedési megbízás esetén sem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *