Orbán Viktor karácsonyi nagy bejelentése, amire senki nem számított

Uncategorized Admin Sunday 14th July 2024

A Magyar Közlöny pénteki kiadásában megjelent kormányrendelet értelmében jelentős változások következnek be a kormány tagjainak feladat- és hatáskörében.

A Gazdaságfejlesztési Minisztériumtól a Nemzetgazdasági Minisztérium néven működik tovább, és ezzel együtt a miniszter, Márton Nagy, további felelősségeket kap.

Az előzetesen említett változások már korábban sejthetővé váltak, amikor elhangzott, hogy januártól átnevezik a Gazdaságfejlesztési Minisztériumot, és a Nemzetgazdasági Minisztérium lép a helyébe. Nagy Márton, a miniszter, az új feladatokkal még meghatározóbb szerepet kap a kormány működésében.

A rendelet értelmében a Nemzetgazdasági Minisztérium új területekkel bővül. Az alábbiakban néhány kiemelt változás szerepel:

Űrrel Kapcsolatos Fejlesztések: A külgazdasági és külügyminisztériumból az űrfejlesztések területe kerül a Nemzetgazdasági Minisztérium hatáskörébe.
Külföldi Állampolgárok Foglalkoztatása: Szijjártó Péter vezette minisztériumról átkerül a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásának ügye is a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz.

Turizmus és Vendéglátás: A Miniszterelnöki Kabinetiroda helyett mostantól a turizmus és vendéglátás feladatai is a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz tartoznak.
Kereskedelem: Az Agrárminisztériumtól átkerül a kereskedelem és az ehhez kapcsolódó szabályozás területe.
A miniszter, Nagy Márton, immár 19 területért lesz felelős, beleértve a gazdaság számos fontos szegmensét. A területek között szerepelnek a pénzügyi szolgáltatások, gazdaságfejlesztés, lakáspolitika, vállalkozásfejlesztés, turizmus, kereskedelem és mások. Az új struktúrában a miniszter jelentős felelősséggel rendelkezik a gazdasági és pénzügyi területek felett, és hatástanulmányok készítésével is hozzájárul a kormány nemzetgazdaságot érintő döntéseinek megalapozásához.

A kormányrendelet másik érdekessége a védelmi ipar területén történő változásokat is felvázolja. A Focus Ventures Befektetési Alapkezelő mostantól részt vesz a védelmi ipari beszállító-fejlesztési programban, és a honvédelmi miniszterhez kapcsolódik. Ennek értelmében a védelmi ipar kiemelt stratégiai ágazattá válik, és új államtitkár felügyeli majd.

A változások részletei alapján az új struktúrával a kormány tovább erősíti gazdaságfejlesztési és védelmi területeken betöltött szerepét, melyek stratégiai fontosságúak az ország számára.

Forrás

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *